Friday, July 2, 2010

hmm...kali nie dilla nak kongsi resepi dengan semua org..dilla amik resepi nie dari saji online..cadang weekend nie nak g beli bahan2 and buat la...cuma mascarpone cheese tue susah sket nak jumpa..maybe kat coldstorage ada...

TIRAMISU COKLAT BERLAPIS


BAHAN-BAHAN:

275 gm gula kastor

5 biji kuning telur

100 ml susu segar

40 gm serbuk gelatin

500 gm keju mascarpone

185 gm krim putar

2 keping kek span coklat


CARA MENYEDIAKAN:

1. Sediakan bekas dengan kaedah double boiler dan masukkan gula serta kuning telur. Pukul
sehingga gula cair dan kuning telur berbuih. Setelah itu angkat dan ketepikan.
2. Krim putar hendaklah dipukul sehingga separuh kembang. Ketepikan.
3. Cairkan gelatin dengan suku cawan air panas. Ketepikan.
4. Kemudian tuangkan susu ke dalam adunan nombor satu, kacau sebati. Kemudian masukkan
keju mascarpone, dan kacau lagi.
5. Masukkan pula krim putar dan kaup balikkan. Akhir sekali masukkan gelatin dan gaul
sehingga sebati.
6. Dalam loyang jenis gegelang (ring), alaskan bahagian bawah dengan aluminium dan kemaskan
bahagian tepi loyang.
7. Kemudian lapiskan dengan kek span. Tuangkan sebahagian adunan tiramisu.
8. Lapiskan satu lagi kek span dan tuangkan tiramisu selebihnya.
9. Masukkan dalam peti sejuk selama 5 jam sebelum loyang ring dibuka dan taburkan serbuk
koko di atasnya.

No comments:

Post a Comment