Thursday, January 31, 2013

KARIPAP SARDIN

Hujung minggu yang lalu....

Di petang yang aman & damai, tetiba dilla dikejutkan dengan permintaan kerol untuk makan Karipap Sardin! dan yang paling mengejutkan nyer adalah kerol nak dilla yang buat karipap tue! ade ke patut! mana penah dilla buat sendiri...

Tp dek kerana CHENTA yang mendalam kepada si suami.ku turutkan jua la...

nie adalah resepi karipap sardin ekspress yang dilla buat last week...
nak buat inti nyer senang jer coz sardin, kan sape xpenah masak sardin..cuma yang membezakan nyer adalah kuah nyer xleh cair...kena pekat sket... resepi tuk inti adalah seperti berikut:

sardin ( 1 tin)
cili boh (1 sudu makan) - kalau nak pedas sket la
bawang (potong separuh bulat)
bawang putih (potong kecil)
asam keping (1 keping jek)
garam & gula secukup rasa
cili sos (2 sudu makan)
air (1/2 cawan jek)

tumis bawang n bawang putih, then dah garing, masukkan cili boh. dah pecah minyak, masukkan sardin. hancurkan ikan sardin tue , tp jgn hancur sgt la..nnt xbest inti tue.pas tue masukkan sket air, garam, asam keping, gula n cili sos...biat mengelegak n pekat..pas tue walla! dah siap intinyer...

kulit plak...susah gak..sbb xtau mcm mane nak menentukan ketebalan kulit karipap tue..resepi simple tuk kulit karipap adalah seperti ini:

tepung (dalam 3 cawan)
air
minyak panas (5-6 sudu makan)
garam & gula secukup rasa

masukkan tepung, minyak panas, air, garam & gula dalam bekas n uli doh sehingga xmelekat di tangan. pas tue, uli doh di atas papan uli...amik sejemput, n uli. uli sehingga rasa cukup nipis. pas tue letakkan dalam acu, letak inti n kapit the acuan! walla! jadi la sebijik karipap. buat perkara yang sama tuk karipap yang seterusnya....

pas tue, goreng semua karipap tue dalam minyak yang panas.

nie de lah gambar2 yang sempat di ambil dlm memproses karipap sardin buatan sendiri....








damia yang sedang menikmati karipap sardin buatan mama....





4 comments:

  1. laaaa..xde la susah sgt kan nak buat karipap. pdhal mak sue mmg buat karipap mase kitorg kecik2 dulu, tapi pemalas nk belajar. bole la guna resepi simple dilla ni.

    kemain damia makan karipap. hehehe

    ReplyDelete
  2. 1st time buat pun cantik jadinya. Niat yang baik, hasilnya pun baik

    ReplyDelete
  3. Sue, mmg xsusah pun..tp sbb slalu main tunjuk2 jek, rasa susah..tp bila kena buat atas permintaan, ku turutkan jua la...and mcm simple jek..it just dilla kena belajar buat kulit karipap...coz xleh nak measure bnyk mana minyak panas n kena guna...

    ReplyDelete
  4. Green82...cantik sbb pakai acuan kot... hehehee

    ReplyDelete