TIRAMISU COKLAT BERLAPIS
BAHAN-BAHAN:
275 gm gula kastor
5 biji kuning telur
100 ml susu segar
40 gm serbuk gelatin
500 gm keju mascarpone
185 gm krim putar
2 keping kek span coklat
CARA MENYEDIAKAN:
1. Sediakan bekas dengan kaedah double boiler dan masukkan gula serta kuning telur. Pukul
sehingga gula cair dan kuning telur berbuih. Setelah itu angkat dan ketepikan.
2. Krim putar hendaklah dipukul sehingga separuh kembang. Ketepikan.
3. Cairkan gelatin dengan suku cawan air panas. Ketepikan.
4. Kemudian tuangkan susu ke dalam adunan nombor satu, kacau sebati. Kemudian masukkan
keju mascarpone, dan kacau lagi.
5. Masukkan pula krim putar dan kaup balikkan. Akhir sekali masukkan gelatin dan gaul
sehingga sebati.
6. Dalam loyang jenis gegelang (ring), alaskan bahagian bawah dengan aluminium dan kemaskan
bahagian tepi loyang.
7. Kemudian lapiskan dengan kek span. Tuangkan sebahagian adunan tiramisu.
8. Lapiskan satu lagi kek span dan tuangkan tiramisu selebihnya.
9. Masukkan dalam peti sejuk selama 5 jam sebelum loyang ring dibuka dan taburkan serbuk
koko di atasnya.
No comments:
Post a Comment